Over Elke Geraerts

Een grenzeloze nieuwsgierigheid en een passie voor mensen: dat is wat Elke misschien wel het meest typeert. Deze unieke combinatie leidde al vroeg tot een bloeiende academische carrière. Als doctor in de psychologie bekleedde Elke posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam, waar ze internationale bekendheid vergaarde met haar gedegen onderzoekswerk. Maar het ondernemerschap bleef trekken. Gedreven door het verlangen om nieuwe inzichten uit de wetenschap om te zetten naar succesvolle business-concepten, richtte Elke in 2014, Better Minds at Work op. Sindsdien helpt dit internationale consultancybedrijf organisaties te ondersteunen in het vergroten van mentale veerkracht, energie en productiviteit van werknemers en bestaat inmiddels uit zo’n zeventig psychologen, artsen, coaches en consultants.

Elkes handelsmerk is zonder enige twijfel de wijze waarop ze nieuwe psychologische inzichten weet te vertalen naar frisse en toegankelijke day to day toepassingen. Op die manier inspireert ze mensen en organisaties om hun mentale veerkracht aan te scherpen en de best mogelijke versie van zichzelf te worden. De grote doorbraak kwam er met haar bestseller Mentaal Kapitaal (2015). Het boek, dat intussen aan zijn dertiende druk toe is, werd in het Engels vertaald onder de titel Better Minds en verscheen in 2020 ook in het Chinees. In 2016 verscheen dan Het Nieuwe Mentaal, dat verder inzoomt op het belang van lef voor een succesvol leven. In haar boek Authentieke Intelligentie, houdt Elke een vurig pleidooi om wat ons als mens uniek maakt, volop uit te spelen in een steeds sterker gedigitaliseerde wereld. In haar meest recente boek, De Mentale Reset, daagt ze uit om postcovid een nieuwe weg in te slaan en de kans te pakken om onze manier van (hybride) werk en leven te optimaliseren.Wat opmerkelijk is, is dat Elke’s verhalen iedereen lijken te raken, van Los Angeles tot Sydney, van de Noordkaap tot Kaapstad, van Buenos Aires tot Singapore.

Random Facts — Elke krijgt energie van het ontdekken van al wat nieuw is: nieuwe mensen, nieuwe inzichten, nieuwe uitdagingen, nieuwe steden en culturen. Alleen voor haar gezin laat ze de focus op innovatie en de toekomst even los, en geniet ze samen met haar dochters Feline en Florence van het ‘nu’ en de solide familiebasis. Ze is pas écht in haar nopjes als ze kan reizen naar haar favoriete plekken in de wereld: San Francisco, Kaapstad, Kyoto en New York. En hoewel ze vaak op podia staat, is Elke een introvert. Haar passie is (interieur)design en in de zomermaanden zit ze regelmatig op een racefiets; regelmatig tref je haar interieur aan in een woontijdschrift. En heeft Elke wel eens behoefte aan rust in haar hoofd? Dan zijn de songs van Leonard Cohen haar geheime wapen.

“Ik heb het plezier gehad om een levendige expositie van Elke te beluisteren in een "Resilience Workshop" voor BESIX in Dubai. Voor mij persoonlijk bevatte haar workshop een aantal "aha" -momenten en stelde Elke mij in staat om enkele punten te verbinden aan bepaalde uitdagingen die men tegenkomt in de dagelijkse werkomgeving. Ik verliet de workshop met een aantal inzichten (verband tussen een saaie situatie - herhalend / primitief brein - negativiteit - stress - ongezond lichaam), citaten ("Attention is the new scarce resource") en praktische stappen (bye bye email meldingen op de telefoon). Haar interessante en zeer relevante presentatie is de beste uitnodiging om een van haar boeken te lezen. Zeker de moeite waard om "focus" –tijd voor in te plannen!”

Peter LembrechtsManager Six Construct, Dubai

“Together with my global team I had the opportunity to experience one of Elke’s sessions on Resilience. This was the best 90 mins I have spent in years! Elke's approach is fabulous. She captures her listeners with her authenticity and passion for the topic. While clearly grounded in science the use of metaphors and practical frameworks makes it easy to access. As a global team we have started our 48 hour sprint to put at least 3 tips in to practice. Her talk is a must for all in the challenging times we live in!”

Yvonne MaloneDirector EMEA Talent and Organization, Abbott

“Disruptief. Dat is waarschijnlijk het beste woord om de impact van mijn eerste ontmoeting en interactie met Elke te beschrijven. Allereerst geen afleiding van technologie bij het ontmoeten van Elke bij Better Minds at Work (laptops, schermen, ...). Omdat ik bij een hightech R & D-bedrijf (3500 ingenieurs) werk, was deze focus op interactie het eerste teken van iets anders. Meer glimlachen ook. Van de meeste vergaderingen waaraan ik deelneem, zorg ik ervoor dat ik één impactvolle zin noteer. Ontmoeten met Elke betekende dat ik elke zin wilde onthouden. Het was allemaal betekenisvol. Gegrond in de wetenschap, maar toepasbaar in het dagelijks leven. Omdat ik bezig ben technologie te ontwikkelen voor preventieve gezondheids- en gedragsverandering, was het verkrijgen van inzichten, suggesties en feedback van Elke (en Better Minds at Work) een essentiële stap in het vormgeven van ons programma. Vanzelfsprekend hebben we haar uitgenodigd om te spreken tijdens ons volgende klantevenement, waar ze een vergelijkbare sterke impact had - dit keer op vrijwel het hele publiek. Thought provoking. Toch zo eenvoudig om te onthouden, toe te passen. Je moet het zelf ervaren - ik raad ten zeerste aan om Elke en het Better Minds at Work-team te ontmoeten.”

Chris Van HoofSenior Director Imec

“Krachtig - vol met toepassingen en inzichten. Geweldige spreker! Professioneel, reëel en nuttig. Elke's lezing was zeer positief en gaf concrete handvatten om een efficiëntere manier van werken te ondersteunen. Het is verbazingwekkend hoeveel voorbereiding, creativiteit en vaardigheden er in een speech zitten.
Elke laat mensen leren. Elke doet het gemakkelijk lijken. Elke maakt mensen aan het lachen. En Elke zet mensen aan tot actie. Elke is een expert in het boeien en binden van het publiek. Ik ben heel blij dat haar lezing is opgenomen, zodat ik hem nog eens kan bekijken.”

Genevieve DeschenesEvent Marketing Manager at Allianz Partners

“Elke heeft het zeldzame talent om wetenschappelijke inzichten te combineren met ons alledaagse worstelingen door het leven. Vanaf het moment dat Elke begint te spreken weet zij de aandacht van het publiek vast te houden. Zij neemt je mee in een mentale reis door ons brein en leert ons het beste uit onszelf te halen. Het ultieme 'Elke-Effect' is dat alle aanwezigen elkaar nog lang na de presentatie opzoeken en vertellen hoe het met hun brein gaat. Een warme, bijzondere en vooral zeer getalenteerde persoonlijkheid die ik van harte aanbeveel.”

Elmas DudukOrganisatiestrateeg Gemeente Amsterdam

“Tijdens de COVID-19 pandemie besloot ons leiderschapsteam om openlijk te praten over mentale gezondheid. Dankzij Elke konden we het hebben over mentale weerbaarheid. Elke heeft het grote talent om theorie op een zeer levendige manier te brengen. Ze is niet de zoveelste keynote spreker in, het zoveelste, webinar. Ze maakt haar inzichten bruikbaar en makkelijk te herkennen. Haar lezing is door veel van onze internationale collega's gedeeld. Op persoonlijke titel hecht ik veel waarde aan authentieke mensen met echte emoties en eerlijke verhalen. Ik ben erg blij dat onze wegen elkaar hebben gekruist en we hopen allemaal op een vervolg. Ik beveel Elke van harte aan bij iedereen die op zoek is naar een "spiegel, spiegel aan de bedrijfsmuur".”

Korneel WarlopDirector Corporate Communications, Barry Callebaut Group

“Fantastische lezing van Elke Geraerts over Authentieke Intelligentie, het trainen van ons brein maar ook een inkijkje in de neuropsychologie en de relatie daarvan met ons gedrag. Wat een bevlogenheid en passie. Altijd een uitdaging om een goede spreker te contracteren voor een markt event maar deze was echt in de roos!!! Elke bedankt, je was top en een absolute aanrader.”

Ron GardenierChief MGA Aon Risk Solutions/Voorzitter NVGA

“Elke is een van die zeldzame getalenteerde mensen die onderzoeks- en praktijkvoorbeelden kunnen integreren in heldere inzichten en praktische aanbevelingen. Ze doet dit ook op haar gemak in haar boeken en in haar real-life bijdragen. Dankzij haar enthousiasme en kennis wordt veerkracht een tastbaar, concreet iets dat er toe doet, niet alleen in wat we denken, maar zeker in wat we kunnen doen. 'Konijnen en olifanten zijn vanaf nu verschillende dieren.'”

Jan van AcoleyenChief HR Officer, Proximus

“Elke gaf haar presentatie over Mentaal Kapitaal en het menselijk brein voor onze collega's bij Van Havermaet. Zoals we dat van Elke gewoon zijn was het weer een zeer inspirerende en beklijvende "reis" langs de complexe materie van onze gekende grijze massa. Haar expertise, ruimte voor dialoog, grappige doch zo herkenbare voorbeelden en vooral het toepassen van de materie specifiek op onze organisatie en voor onze collega's zorgde ervoor dat het een top moment voor iedereen was. En het effect duurt voort: zeker als ik de vele toepassingen van Elke haar challenge momenteel bij onze collega's ervaar. Een echte aanrader en wij kijken alvast uit naar de vervolg sessies van Elke en haar collega's.”

Kristof MeestersAlgemeen Directeur van Havermaet

“Onlangs heeft Elke Geraerts met haar team van Better Minds at Work een leergang verzorgd voor de leidinggevenden van OLVG ziekenhuis. Mentale veerkracht en energie van de medewerkers stond hierbij centraal. Voordrachten en werksessies wisselden elkaar af en brachten de deelnemers in contact met zichzelf en elkaar. In de werksessies werden praktische tools aangereikt om de eigen mentale weerbaarheid te verhogen. En de keynotes brachten aanvullend het inzicht dat aandacht en focus nodig zijn om te bewegen vanuit kracht in het continu veranderende zorglandschap. Dank Elke en team voor de uiterst energieke en inspirerende leergang.”

Prof. dr. Maurice van den BoschRaad van bestuur OLVG ziekenhuis Amsterdam

Ervaar Elke